Maria şi optimizarea consumului de energie la birou

Maria şi optimizarea consumului de energie la birou

-Ioane, poţi să-mi răspunzi la o întrebare?

– Pot, Mărie.

– Cum îţi optimizezi consumul de energie la birou?

– De ce te interesează pe tine acest lucru?

-Mă interesează fiindcă vreau să optimizez  și eu consumul de energie de la birou.

-Nu mai spune! Vrei să optimizezi consumul de energie de la biroul tău din pat? Wow! Ce idee trăsnet! Spune-mi, cum ai de gând să faci acest lucru?

-Ioane, nu fă mişto de mine…

-Nu fac, draga mea. Vorbesc serios. Nu lucrezi tu de dimineaţa până seara stând în pat cu laptop-ul în braţe?

-Ba da, Ioane.

-Păi, vezi, la asta mă refeream. Din acest motiv, nu înţeleg cum vrei  să optimizezi consumul de energie la acest  birou  foarte original.

-Of, dragul meu, greu de cap mai eşti.

-Biroul meu se află într-o cameră, nu?

– Mda. În dormitorul nostru. În patul nostru mai exact. Cum ai de gând să-l optimizezi? Renunţând la laptop şi scriind pe hârtie cu pixul? Stigând becul şi scriind la lumânare? Oprind caloriferul şi băgându-te în plapumă?

-Of, Ioane, tu asta numeşti optimizare a consumului de energie?

-Nu chiar…  Apropo,  tu ştii ce înseamnă?

-Tu ai impresia că dacă lucrez de acasă sunt proastă? Optimizarea consumului de energie presupune reabilitarea termică a clădirilor şi eficientizarea energetică. Există diverse soluţii pentru optimizare pe care anumiţi specialişti ţi le propun în urma efectuării unei investigaţii de termografie în construcţii.  Prin termografie se  obtin informatii suplimentare certificatului energetic. Prin intermediul termografiei se identifică zonele cu pierderi de căldură ale construcțiilor, infiltrațiile excesive de aer. De asemenea, se determină și zonele unde este posibil să apară condens și mucegai.

-Mărie!!!! Ce informată ești!!!!! De unde ai aflat tu toate aceste lucruri?

-De pe internet. Mai exact de pe www.avizez.ro.

certificat-energetic1

-Ce  site este acesta?

-Este site-ul  companiei  Enermed Impex SRL Această companie are sediul în București și este este formată din experţi în certificare energetică, audit energetic şi termografie în construcţii, cu mulţi ani de experienţă în domeniu. Echipa de auditori energetici gradul I Avizez.ro, este atestată de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice şi eliberează certificate energetice pentru orice tip de clădire: imobile de apartamente, spaţii comerciale, spaţii de birouri, hoteluri, case pasive energetic, farmacii, spitale, instituţii de învăţământ.  Vreau să sun la această firmă,  și  să îi rog pe cei de acolo să îmi trimită un expert în termografie pentru a face o expertiză a imobilului nostru. Din informațiile pe care le-am aflat de pe site-ul firmei, am înțeles că în urma termografiei,  expertul îmi va spune soluția optimă de reducere a pierderilor de energie. La cât de mult a crescut prețul energiei,  trebuie neaparat să luăm măsuri pentru a reduce pierderile de căldură.

-Ai dreptate, Mărie. Dar, dacă stau bine să mă gândesc, nu e problema mea. Este biroul tău, tu trebuie să rezolvi cu optimizarea energiei.

-Serios?! Nu dormi și tu seara în acest birou? Cumva în pat lângă mine seara vine sosia ta? Nu spuneai tu că biroul meu se află în dormitorul nostru?

-Dorm, Mărie. Spuneam, Mărie.  Doar că fiecare trebuie să se ocupe de biroul lui. Eu îmi văd de biroul meu, tu vezi-ți de-al tău..

 Așa și făcu Maria. Chemă experții în termografie care au efectuat o scanare termică a clădirii cu o cameră de termoviziune ce a înregistrat radiațiile infraroșii. Astfel au aflat cum este distribuită căldura pe suprafața construcției. Din cauza faptului că imobilul nu era reabilitat termic,  pierderile erau mari. Acest lucru s-a văzut foarte bine în urma înregistrărilor convertite în imagini, gama de culori și intensitatea lor arătând diferențele de temperatură de la suprafața construcției.

bloc-nereabilitat-termografie1

-Domnilor, din ceea ce îmi spuneți dumneavoastră  situația este destul de gravă.

-Este, doamnă. În imagini este mult roșu, ceea ce înseamnă pierdere mare de energie. Vă  recomandăm să vă reabilitați termic imobilul pentru a reduce consumul. Vă sugerăm să vă schimbați tâmplăria, să  faceți o izolare termică suplimentară și să vă înlocuți centrala clasică cu una în condensație.

-Și astfel voi rezolva cu pierderile de căldură?

-Pierderi tot vor exista, ele nu pot fi eliminate complet, dar pot fi reduse. De asemenea, vă recomandăm să vă înlocuiți becurile incandescente cu cele cu led. Aceastea consumă mai puțin și nu veți mai fi preocupată de consumul mare de energie ori de câte ori veți lucra până târziu.

-Mulțumesc mult pentru sfaturi, așa voi face.

Și așa făcu.

-Alo, Ioane?

-Da, Mărie.

-Astăzi, când ieși de la muncă să nu cumva să pierzi vremea la berică. Avem consiliu de familie. Trebuie să facem niște modificări în casă.

-Femeie, te simți bine? Ce modificări?

-Trebuie să ne înlocuim tâmplăria, să ne facem o izolare termică suplimentară, să schimbăm becurile din casă cu unele cu led.

-Poftim? De ce femeie?

-Pentru a optimiza consumul de energie din biroul meu.

-Pentu asta trebuie bani, femeie.

-Îi scoatem de la saltea. Cheltuiala ne-o amortizăm din momentul în care consumul de energie va scădea. Ai să vezi ce o să-ți placă. Nu ai să mai urli că stau și muncesc până târziu și consum energie.. Și apropo trebuie să ne scoatem și un certificat energetic.  Cei de la Enermed Impex SRL Bucuresti ne vor elibera unul ieftin și rapid. Este cel mai avantajos preț certificat energetic de pe piață.

-De ce trebuie să îl mai eliberăm și pe ală?

-Fiindcă e obligatoriu dacă în locuință au loc modificări majore. Și la noi vor avea loc astfel de modificări. Așa că nu mai pune  atâtea întrebări fără rost și ajută-mă să scot banii de la saltea…

Ce bine ar fi să fim cu toții hotărâți, precum Maria,  și să încercăm pe cât posibil să optimizăm consumul de energie. Din păcate, noi doar ne plângem de consumul mare, fără a face  nimic pentru a schimba acest lucru… Consumul excesiv de energie are efecte  extrem de dăunatoare asupra planetei, contribuind la secarea resurselor Pământului și poluarea mediului, dar e păcăt că nu înțelegem că ne facem rău cu mâna noastră…

Articol scris pentru Superblog 2015…

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.