Maria, Ion şi certificatul pentru viitor

Maria, Ion şi certificatul pentru viitor

Trăim vremuri grele. Oricât de mult muncesc oamenii pentru pâinea cea de toate zilele, ea nu ajunge niciodată. Viaţa la oraş a devenit pentru unii mult prea scumpă, ceea ce îi determină să ia o decizie radicală, aceea de a-şi vinde casa de la oraş pentru a se muta la ţara. Aici viaţa e parcă puţin mai simplă. Ai posibilitatea  să îţi asiguri de-ale gurii muncind pământul şi crescând animale.

– Ioane, ai dreptate. Cea mai bună soluţie pentru noi ca sâ scăpăm di datorii,  esti sî ni mutăm la ţară, îi zise Maria lui Ion cu hotărâre în glas.

-Biniînţăles câ am dreptati, fă Mărie. Di aceea primul lucru pi care îl facem mâini dimineaţă esti sâ scoatem apartamentul la vânzare. Cu cât îl vindim mai repidi, cu atât îi mai ghini pentru noi. Sunt sigur câ cu banii care îi luăm pi apartament o sâ putem sâ ni achităm datoriile şî sâ ni luăm o căsuţâ frumoasâ la ţară.

Zis şi făcut a doua zi Ion intră pe internet şi dă anunţ cu apartamentul de vânzare. Norocul le-a surâs,  şi în câteva zile de la postare au fost contactaţi de o familie care era în căutarea unui apartament cu 3 camere.

– Ne place apartamentul dvs. Văd că aveţi puse termopane, centrală termică de bună calitate. Izolaţie cu polisteren pe exterior şi interior nu aveţi, nu-i aşa?

– Nu avem domnule, fiindcă nu ne-am putut permite. Dar sâ ştiţî câ apartamentul îi foarti călduros. Îi bloc di cărămidâ.

Certificat energetic aveţi?

– Nici di acela nu avem.

– În aceste condiţii nu vă putem oferi suma pe care dvs a-ţi cerut-o. Având în vedere că nu aveţi izolaţie, nici certificat, şi nici uşa de la bloc nu se închide etanş, preţul apartamentului e cam mare. Dacă mai scădeţi din preţ poate ajungem la punct comun.

– Ni pari rău, dar nu putem scăde din preţ.

– Atunci vom căuta alt apartament care să îndeplinească condiţiile noastre. Dar înainte de a pleca, permiteţi-ne să vă dăm un sfat. Izolaţi-vă apartamentul şi scoateţi-vă certificat energetic dacă vreţi să obţineţi un preţ foarte bun pe acest apartament.

– Ioane, ci îi acela un certificat energetic? întrebă Maria nedumerită. N-am auzît în viaţa me di acest certificat. Doamni câti o mai scos aiştea di la putere.

– Nu ştiu Mărie, dar sigur o sâ aflăm dacâ intrăm pi internet.

Curioşi să afle ce este acela un certificat energetic, au intrat pe internet şi au aflat că acesta este un document obligatoriu cu valabilitate de 10 ani, ce are un caracter informativ, care indica performanţa energetică a clădirii. Un astfel de certificat a devenit obligatoriu din iulie 2013. În cazul unei vânzări cumpărări, contractul este supus nulităţii relative şi poate fi atacat in instanţă.Un astfel de contract se eliberează doar de către un auditor energetic atestat. De asemenea, ei au mai aflat că există mai multe clase energetice. Clasa este cel mai înalt nivel al consumului energetic, practic reprezintă un atuu care ajută în obţinerea unui preţ bun în cazul vânzării unui imobil. Încadrarea în clasa A ajută viitorul cumpărător să facă  economie la căldură şi apă şi să se bucure şi de un grad ridicat de confort.

pret-certificat-energetic– Vezi fa Mărie ci scrie aici, acest certificat îi obligatoriu şî ni poate ajuta sâ obţânim şî un preţ bun pi apartament. Câ eu cred câ apartamentul nostru sâ încadrează într-o clasâ bunâ. Avem centralâ bunâ, avem termopane faini. Trebui doar sâ mai facem o micâ investiţie, trebui sâ ni izolăm termic apartamentul şî sâ vorbim cu vecinii sâ ni punim şî noi la intrare în bloc o uşâ care sâ sâ închidâ perfect.

– Ioane di undi luâm noi bani pentru izolaţie?

– Împrumutăm di undeva. Îi o investiţie cari sâ merită. Când vindim apartamentul ni scoatem banii.

– Of Ioane,  o sâ ni înglodăm de-ale ghinilea în datorii.

– Poate câ da, dar o sâ o scoatim noi la capat în final.

Hotărât din fire, Ion se şi duse a doua zi să caute bani pentru a-şi putea izola casa. După ce şi-o izolă şi puse împreună cu vecinii o uşă etaş la intrarea în bloc,  se decise să caute o firmă care se ocupă cu eliberarea de certificate energetice. Şi când o găsi,  imediat îi contactă pe cei de Enermed Impex SRL Bucuresti. A ales această firmă deoarece este o firmă cu experienţă în eliberarea de ceritificate energetice. Echipa este formată din doctori ingineri ce au participat la conferinţe internaţionale şi cursuri de audit energetic. Aceştia sunt auditori energetici atestaţi gradul 1. Lucrează foarte rapid, în 24 de ore de la vizitarea imobilului eliberează certificatul şi au preţ certificat energetic ieftin. Sunt cei mai ieftini de pe piaţă.

certificat-energetic1

Pentru a intra în posesia certificatului, Ion a trebui să urmeze câţiva paşi simpli:

-i-a contactat şi a stabilitat cu cei de la firmă detalii cu privire la vizita, locaţia clădirii şi actele necesare (copie după schiţa apartamentului, anul construcţiei imobilului)

-o scurtă vizită de 10-15 minute a fost suficientă pentru măsurări  cu camera de termoviziune ce a înregistrat radiaţiile infraroşii pentru a determina distribuţia temperaturii pe suprafaţa imobilului.

După vizita făcută la apartament a urmat studierea actelor puse la dispoziţie de către Ion, datele prelevate în urma vizitei şi întotcmirea certificatului energetic.

După întocmirea lui, fiindcă Ion locuieşti în provincie, cei de la firmă i-au trimis certificatul prin poştă.

– Fimee, fimee, iote tocmai am fost la poştă şî am ridicat certificatul. Iote ci scrie aici câ apartamentul nostru sâ încadreazâ în categoria A. Asta însamnă câ o sâ scoatem un preţ foarti bun pi el.

– Ghini ar fi măi bărbate, câ vreu sâ scap mai repidi di datorii şî sâ mă văd odată multată la ţară.

Şi aşa s-a şi întâmplat. Maria şi Ion datorită îmbunătăţirilor făcute şi a certificatului energetic obţinut, au reuşit  să negocieze cu cumpărătorii şi să obţină pe apartament un preţ mult mai bun decât se aşteptau.

– Domnilor, după cum videţi câ scrie în certificatul energetic, imobilul este încadrat în clasa A, ceea ci însamnă cel mai înalt grad al consumului energetic. Avem după cum observaţi termopane, izolaţie termică interior, exterior foarti bună. Avem centrală foarti bunâ. Aşa câ preţul pi care vi l-am cerut mi sâ pari unul corect. În faţa acestor argumente, cumpărătorii nu au mai avut ce comenta şi le-au oferit preţul cerut. Astfel au reuşit să îşi achite datoriile şi să îşi cumpere casa mult visată la ţară. Pentru ei acum viitorul arată mult mai bine.

Articol scris pentru Spring Superblog 2015

This Post Has 4 Comments

  1. RaduThor

    🙂 Dacă spui tu că este obligatoriu, apoi musai aşa ar trebui să fie!

  2. Ce ziceti de un catalog online (gratuit) cu zeci de firme din domeniul certificat energetic, care sa te ajute sa obtii un pret mai bun pentru acest certificat energetic? V-ar fi util? 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.