Vine primăvara. Trece timpul, vine Paștele dar eu tot cu gândul la bradul de Crăciun am rămas.

Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt genul de persoană foarte nostalgică. Deși mai sunt doar 3 zile până când vine primăvara (bine…doar calendaristic), eu încă mă gândesc la Crăciun. Din punctul meu de vedere este cea mai frumoasă sărbătoare din an.

Crăciunul este magic întrucât ne face mai buni, mai darnici. Este acea perioadă specială în care avem prilejul să uităm măcar puțin de greutățile vieții.

De mică mi-a plăcut Crăciunul și momentul în care împodobeam împreună cu părinții bradul de Crăciun. Îmi amintesc și acum cât de încântată eram de globurile pe care mama le agăța în bradul natural pe care tata îl alegea cu mare atenție din piață. Bradul trebuia să fie perfect, în caz contrar primea critici.

Tare frumos mai era și tare frumos mirosea. Singura lui problemă era că se scutura repede. Nu rezista decât câteva zile.

Și, odată cu trecerea anilor, bradul meu nici nu a mai mirosit ca altădată. Așa că într-o zi am luat o decizie radicală. Am decis să înlocuim bradul natural cu un brad de Crăciun artificial. A fost cea bună decizie pe care am luat-o și pe care nu am regretat-o nici măcar o clipă. Nu am făcută fiindcă, pe lângă faptul că bradul natural se scutura rapid, au existat diverse alte motive care ne-au determinat să renunțăm la el.

Motive pentru care am renunțat la bradul natural și am ales un brad de Crăciun artificial  

1. Odată cu trecerea timpului, brazii de Crăciun naturali au devenit din ce în ce mai scumpi. Reprezintă o investiție care nu merită făcută. Acesta este primul motiv pentru care am decis să optez pentru unul artificial.

Este adevărat, investiția în brazi de Crăciun artificiali poate părea mare la început, dar reprezintă o investiție pe care o faci odată la 10-15 ani. Bradul artificial pe care încă îl mai folosesc l-am cumpărat acum vreo 15 ani. Țin minte că atunci a costat 180 lei. Destul de mult la acea vreme, dar a meritat investiția. Chiar dacă inițial mi s-a părut o investiție mare, în cele din urmă s-a dovedit o investiție foarte bună. Am economisit mulți bani. 

Brazii de Crăciun Artificiali
Arhivă personală

2. Al doilea motiv pentru care am ales un brad artificial a fost dorința de a scăpa de mizerie.  Datorită bradului artificial am scăpat de mizerie întrucât nu se scutură atât de tare precum un brad natural.

3. Al treilea motiv pentru care am ales bradul natural a fost dorința de a mă bucura de pomul artificial de Crăciun cât mai mult timp. De obicei împodobesc bradul la începutul lui decembrie și îl despodobesc după 7 ianuarie. În casa mea e sărbătoare mai mult timp.

Dacă și voi v-ați dori să renunțați la bradul natural, vă recomand să țineți cont de aceste trei motive care m-au determinat să iau o decizie radicală. Și, dacă încă nu v-am convins să renunțați la bradul natural în favoarea celui artificial, am să dezvălui în cele ce urmează câteva avantaje ale brazilor de Crăciun artificiali și câteva dezavantaje ale celor naturali.

Brazi de Crăciun artificiali vs brazi de Crăciun naturali

Avantaje ale brazilor artificiali

Brazii artificiali au un preț mic spre deosebire de cei naturali având în vedere că pot fi folosiți o perioadă lungă de timp.

De asemenea, nu ocupă mult spațiu și sunt în mare măsură ușor de asamblat și dezasamblat.

În prezent, pe piață există o gamă variată de brazi artificiali de vânzare, din ce în ce mai asemănători cu brazii naturali, doar că nu provoacă alergii și sunt mai ușori.

Fiindcă pot fi refolosiți timp de mulți ani, acest lucru vă permite să faceți o singură cheltuială.

Unii brazi pot fi achiziționați gata împodobiți,  astfel încât cheltuielile pot fi mai mici.

Atât în magazinele fizice, cât și magazinele online puteți găsi brazi de diferite dimensiuni, culori, materiale și finisaje. Există brazi artificiali de 180 cm, brazi artificiali de 210 cm, de 240 cm. Gama este extrem de variată.

Nu necesită întreținere. Eventual îl ștergeți puțin de praf înainte de a-l ansambla și amplasa la locul potrivit.

Există modele antiinflamabile. Există brazi pentru toate gusturile și buzunarele.

Dezavantaje ale brazilor de Crăciun naturali

Au o durată scurtă de viață putând fi folosiți doar un sezon. Se usucă și se scutură repede.

Sunt mai greu de transportat și sunt mai fragili.

Pentru achiziționarea unui brad natural este necesar un buget mai mare.

Dacă achiziționați un brad natural în ghiveci, necesită în îngrijire, trebuie udat frecvent. Nu trebuie așezat în apropierea surselor de căldură și a luminilor care ar putea determina încălzirea acestuia deoarece se usucă.

Brazii naturali pot provoca alergii.

Acele de brad care cad pe covor sunt adesea dificil de îndepărtat.

Concluzia mea despre bradul de Crăciun artificial

Bradul artificial este mai durabil, mai ieftin, are nevoie de mai puțină îngrijire. Pe scurt, este alegerea perfectă pentru persoanele care își doresc să facă economie pe termen lung și să se bucure de pomul de Crăciun mai mult timp.

Bradul de Crăciun artificial este alegerea perfectă pentru mine. De aceea, deși bătrânul meu brad încă arată bine, mă bate gândul să-l înlocuiesc.

Mi-aș dori foarte mult să-mi achiziționez un brad de lux. Am descoperit câțiva brazi artificiali online care m-au făcut să-mi dau seama că bradul meu ar cam trebui „scos la pensie”.

În magazinele online există o mulțime de brazi artificiali ieftini. Am de unde alege. Dar nu o voi acum. Încă nu a sosit momentul lui.

Voi ce părere aveți despre brazii artificiali? V-ați cumpărat sau vă veți cumpăra unul? Dacă încă nu ați făcut-o, vă recomand să nu eziți să faceți o astfel de investiție. Merită toți banii. Spor la cumpărături!