Conversație cu Viața- Amintirea gustului de neuitat cu pastele făinoase Băneasa

Conversație Cu Viața

Dragă Viață,

Îți scriu cu dor, dorul ce mă poartă în vremuri apuse. Nu aș vrea să te deranjez, dar cui să mă destăinui dacă nu ție. Știi, am primit din nou o provocare, de la Băneasa vine, drum lung a făcut pân’ la mine. E tare frumoasă dar și dureroasă, fiindcă ea mi-aduce aminte de acele clipe care m-au transformat în omul care sunt astăzi și care, totodată, m-au făcut să mă îndrăgostesc de gastronomie.

  Mă bucur că am fost provocată. Știi de ce? Fiindcă eu și Băneasa avem câteva puncte în comun. De mai bine de 15 ani fabrica Băneasa e lider pe piața românească a pastelor din grâu dur, fiind cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor. Eu de peste 15 ani gătesc din iubire cu iubire.

Poză: arhivă personală modificată cu canva.com

Cu o capacitate de producție anuală instalată de peste 25.000 tone de paste, Băneasa se numără și printre cele mai puternice fabrici din întreaga Europa Centrală și de Est. Eu n-am produs atâtea feluri de mâncare în toți acești ani, dar dragostea pentru gătit a devenit tot mai puternică pe măsura trecerii timpului. Gătitul pentru mine e cea mai puternică terapie contra stresului. Când gătesc uit de tot ce este apăsător. Tu știi cel mai bine acest lucru.

La Fabrica Băneasa se pregătesc paste din grâu dur după o rețetă specială, folosind 100% făină din grâu dur pentru a asigura culoarea aurie și o calitate excelentă. Gustul Băneasa e special, așa cum este și iubirea mea. În plus, eu pregătesc diverse preparate tot după rețete speciale, care conțin un ingredient aparte, dragostea ce izvorăște din sufletul în care sălășluiesc amintiri delicioase și nespus de frumoase.

 Specialiștii de la Băneasa folosesc numai grâu dur de cea mai bună calitate pentru a se asigura că obțin mereu paste cu o textură ideală, care nu se lipesc și nu se rup în timpul fierberii astfel încât orice rețetă nouă sau tradițională să fie o reușită. Eu pregătesc mâncare doar din ingrediente de calitate pentru a fi singură îmi ies așa cum îmi doresc.

 Între noi există multe puncte comune, asta e o certitudine pentru mine. Păcat că, deși ei mi-au lansat o provocare tare faină, eu nu pot să răspund la ea. Știi, mi-au sărit și-n ajutor, mi-au trimis paste fel de fel, penne din grâu dur Băneasa, farfalle, fusilli, spaghete, tagliatelle, eu tot nu știu ce să fac cu ele.

Amintirile m-au năpădit și m-au răscolit. M-am blocat, nu-i deloc ușor să retrăiești vremuri pe care și acum le iubești. Viața, te rog, ajută-mă să răspund provocării. Fă-mi sufletul să vibreze din nou gătind paste Băneasa.

Cu drag,

Un simplu Om

***

Dragă Omule,

Nu mă deranjezi absolut deloc. Așteptam scrisoarea ta. Știam că va veni din momentul în care ți-au sosit pastele. Cu mare drag eu te ajut. Am pregătit o surpriză tare delicioasă pentru tine. Îți va aminti mereu de mine și de vremurile în care ai început să gătești din iubire cu iubire.

Dar, înainte de a ți-o dezvălui, trebuie să-ți mărturisesc ceva ce nu ți-am spus până acum. Nu am crezut vreodată că tu vei găti. Dacă îmi spunea cineva prin 2002 că te vei apuca de gătit, i-aș fi spus că glumește. M-am înșelat, te-ai apucat.

2003 a fost anul care a jucat un rol major în transformarea ta in omul care ești astăzi. Iubirea schimbă omul, cine a spus asta a avut mare dreptate. Iubirea te-a schimbat. Ai început să gătești fiindcă așa îți aminteai de iubire și asta îți dădea o stare de bine. Incredibil, dar adevărat.

Și mă bucur că iubirea ascunsă în inima ta, te determină să gătești în continuare cu plăcere. Sunt fericită că te pot ține de mână în timp ce tu pregătești un adevărat răsfăț pentru papilele gustative ale celor dragi.

Conversație Cu Viața
Poză: arhivă personală modificată cu canva.com

Rețeta pe care îți propun să o gătim împreună se numește Penne cu legume și carne de păsare la wok. Iată de ce ai nevoie pentru a o pregăti și cum să procedezi:

Ingrediente

 • 1 ceapă mare
 • 1 morcov mare
 • Un ardei gras roșu
 • 1 cutie de roșii cuburi
 •  Penne grâu dur Băneasa sau altfel de Bunătăți Băneasa
 • Pătrunjel verde
 • Un piept de pui dezosat sau pulpe de pui dezosate (carnea de pasăre se poate înlocui cu vită sau porc)
 • Supă de păsare sau, după caz, de vită sau porc
 •  3-4 linguri de ulei
 • 2-3 căței de usturoi
 • Sare, condimente
 • Cașcaval sau parmezan ras

Mod de preparare

Se taie ceapa peștișor, morcovul și ardeiul bețigașe, usturoiul se pisează sau se taie felii, iar carnea de pasăre fâșii. Dacă se folosește carne de vită sau porc, e bine, în prealabil, să se fiarbă la jumătate, iar zeama să se folosească la prepararea pastelor.

Conversație Cu Viața
Poză: arhivă personală modificată cu canva.com

Se pune wok-ul la încins, apoi se adaugă, pe rând, legumele, carnea, apoi pastele (crude). Se pune uleiul, apoi supa (cât să acopere bine ingredientele), sare după gust și condimentele. Eu folosesc Arabian spices (un amestec arăbesc de mai multe condimente), dar se pot folosi și condimente pentru paste.

Se pune capacul, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă. Când preparatul începe să fiarbă, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt (inclusiv codițele-în ele e aroma adevărată), iar când e gata cașcaval ras sau parmezan. Odată topit cașcavalul, pastele se pot servi. Poftă bună, doar atât pot să mai zic! De fapt, nu doar asta. Mai am ceva de spus. Gătește cu Băneasa, Omule! Bucură-te de amintirea gustului de neuitat! Niciodată nu vei regreta!

Te îmbrățișez tare,

Viața

PS: O nouă conversație cu Viața am avut, cu ea am participat la o nouă probă Superblog 2022.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie-l:

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *